AKCIÓ!!!  ÉTELINTOLERANCIA-VIZSGÁLAT GÉPI SZŰRÉS MINTEGY 220 ÉLELMISZERRE AZ ORSZÁG 7 VÁROSÁBAN!  
Vastagbéltükrözés altatásban

Vastagbéltükrözés altatásban

Vastagbéltükrözés altatásbanA vastagbéltükrözés (colonoscopia, vagy más néven kolonoszkópia) a vastagbél vizsgálata száloptikás eszközzel, amely eszköz kb. 130-170 cm hosszú és 1,8 cm átmérőjű.

A vastagbéltükrözés során lehetőség nyílik a vastagbél nyálkahártyájának közvetlen megtekintésére, valamint a módszer teret enged szövettani mintavétel és terápiás beavatkozások elvégzésére is.

A vizsgálat kellemetlensége abból adódik, hogy az eszköz feljuttatása során a kanyargós vastagbelet vongálás, húzás éri, ami a vastagbél hashártyához való viszonyát tekintve görcsös hasi fájdalommal jár. További kellemetlenség forrása az is, hogy a vizsgálat során a nyálkahártya láthatóvá tétele céljából levegőt fújnak a vastagbélbe, ami szintén szélgörcshöz hasonló fájdalmat okozhat.

Természetesen, ha altatásban kerül sor a vizsgálatra, ezekből a kellemetlenségekből szinte semmi sem érezhető, a történtekre a beteg nem is emlékszik.

Röviden a vastagbéltükrözésről

A vastagbél közvetlen vizsgálatának legelterjedtebb módszere a vastagbéltükrözés, amely során egy vékony száloptikás eszközt vezetnek fel a végbélnyíláson keresztül a vastagbél teljes hosszában.

A vizsgálat egyik alapfeltétele a vastagbél teljes kitisztítása. Erre több lehetőség van, mindegyik lényege az alapos hashajtás. Az Endomedix Diagnosztikai Központokban a gyógyszertárakban recept nélkül kapható Endogol előkészítő szert használjuk.

A vizsgálatot fekvő helyzetben végzik. A végbélen keresztül vezetik fel a síkosító anyaggal bekent kolonoszkópot a vastagbélbe, miközben levegőt juttatnak a bél üregébe, hogy a nyálkahártyaredők kisimuljanak, és a vastagbél belső felszíne láthatóvá váljék.

A vastagbélben több természetes kanyarulat is található. Ahogy az eszközzel felfelé halad az orvos, a kanyarulatokban a kolonoszkóp húzhatja, vongálhatja a vastagbelet, ami hashártyával borított és a hashártyagyökhöz rögzített belszerv. Ez, illetve a befújt levegő szélgörcsökhöz hasonló hasi fájdalmat, kellemetlenséget okozhat.

A vizsgálattal az egész vastagbél, illetve a vékonybél utolsó néhány centimétere is látható, vizsgálható. A vizsgálat során a nyálkahártya kórosnak ítélt szakaszaiból szövettani mintavételre is lehetőség van, ami teljesen fájdalmatlan beavatkozás. A vizsgálat további előnye, hogy esetenként terápiás beavatkozásoknak (vérzéscsillapítás, polipeltávolítás) is teret enged.

A vastagbéltükrözést az alábbi esetekben indokolt elvégezni

  • A vastagbél eszközös vizsgálatát minden tisztázatlan eredetű hasi fájdalom, krónikus hasmenés, emésztőrendszeri vérzés, fogyás, a székelési szokások megváltozása (hasmenés vagy székrekedés váltakozása) esetén indokolt elvégezni.
  • Úgynevezett alarm tünetek esetén (vérszékelés, fogyás, hányinger, hányás, tapintható hasi térfoglalás, széklet habitus változása) kötelezően elvégzendő vizsgálat.
  • Az 50. életév felett, tekintettel a vastagbélrák gyakori előfordulására, egészséges, panaszmentes egyéneknél is javasolt szűrés céljából. Amennyiben a vastagbéltükrözés teljesen negatív eredményt mutat, úgy öt évig nyugodt lehet az egyén afelől, hogy vastagbél polypus vagy vastagbélrák alakulna ki nála.
    Azoknál a betegeknél, akik gyulladásos vastagbélbetegségben szenvednek (colitis ulcerosa, Crohn-betegség), a betegség fennállásától számított 8-10 év után 1-2 évenként célszerű a vizsgálatot elvégezni, mivel ilyen esetekben fokozott a vastagbélrák kialakulásának kockázata.
  • Örökletes vastagbél polyposis tünetegyüttesekben szenvedőknél (pl.: familiáris polyposis szindróma, Gardner-szindróma, cancer family syndrome, Lynch-szindróma stb.) már fiatal korban, akár 10-12 éves kortól 1-2 évente is szükség lehet a vizsgálatra a vastagbélrák kialakulásának megelőzésére.
  • Véres székletürítés esetén mindig elvégzendő a teljes vastagbelet áttekintő kolonoszkópia, mivel a vérzés hátterében a gyakori aranyeresség vagy vastagbél diverticulosison kívül akár vastagbél polypus, akár vastagbélrák vagy gyulladásos vastagbélbetegség is állhat.
  • Úgynevezett paraneopláziás tünetek esetén (visszatérő vénagyulladások/trombózisok, vashiányos vérszegénység, dermatomyositis [a bőr és a vázizomzat gyulladásával, izomgyengeséggel járó tünetegyüttes]) is a kivizsgálás részét kell képeznie ennek a vizsgálatnak.
  • Indokolt a vastagbéltükrözés olyankor is, ha más képalkotó vizsgálattal a vastagbél betegségére utaló eltéréseket találnak.
  • Vastag- és végbélrák műtéti megoldását követően is szükséges az időszakos kolonoszkópos ellenőrzés.

A vastagbéltükrözés lényege, előnye

Vastagbéltükrözés előnyeA vastagbéltükrözés során egy vékony, hajlékony száloptikás eszközt juttatnak fel a végbélnyíláson keresztül a megfelelően kitisztított vastagbélbe. A módszer előnye részben abból adódik, hogy közvetlenül megtekinthetővé válik a vastagbél belső felszíne, másrészt szövettani mintavétel és terápiás beavatkozások elvégzése is lehetséges.

A szövettani vizsgálat alapján eldönthető egy adott elváltozásról, hogy jó- vagy rosszindulatú-e, megismerhető a tüneteket okozó esetleges gyulladásos folyamat típusa.

A terápiás beavatkozások előnye, hogy a beteget egy nagyobb kockázattal járó hasi műtét elvégzésétől is megkímélhetik. Eltávolíthatók a vastagbélből a rákmegelőző állapotnak tekinthető polipok, lehetőség nyílik vérzéscsillapításra is, illetve bizonyos esetekben ún. áthidaló beavatkozások elvégzése is lehetséges (pl. tumoros szűkületek áthidalása).

A vastagbéltükrözés kontraindikációi

A vastagbéltükrözés invazív beavatkozás, ami kellő odafigyelést és tapasztalatot kíván az orvostól és az asszisztenstől egyaránt.

Vannak olyan, az életet közvetlenül veszélyeztető állapotok, melyekben a vizsgálat elvégzése kontraindikált: heveny szívizomelhalás, légzőrendszeri betegség okozta oxigénhiányos állapot, a kiváltó októl függetlenül bármely alacsony vérnyomással, sokkal járó állapot, a vérkeringést megingató alsó tápcsatornai vérzés, gyógyszeresen nem befolyásolható magasvérnyomás-betegség.

Ezek esetében mindig az életveszélyt okozó alapbetegség megoldása az elsődleges cél. Csakis ezután kerülhet sor a vastagbéltükrözésre. Heves lefolyású colitis, toxicus megacolon, vastagbél-perforáció szintén a vizsgálat kontraindikációját képezi.

Terhesség esetén, ha mindenképpen szükséges a vastagbél vizsgálata, elsősorban csak a rectosigmoidoscopia elvégzése javasolt. Ilyenkor csak a végbél és a szigmabél vizsgálata történik meg. Kontraindikált a vizsgálat fenyegető koraszülés, méhlepényleválás, idő előtti burokrepedés, terhességi eklampszia (rángógörcs-roham) esetében.

Magas kockázatú állapotokban (nem korrigált véralvadási zavar, súlyos szívkoszorúér-betegség, szívizominfarktus utáni néhány hétben, friss vastagbélműtét utáni állapot, heveny hashártyagyulladás, heveny diverticulitis, nagyméretű hasi aortatágulat [aneurysma]) a vastagbéltükrözés elvégzése viszonylagos ellenjavallatot jelent. Ilyenkor, ha a diagnózis más módszerrel felállítható, el kell tekinteni a vizsgálattól.

Nem végezhető el a kolonoszkópia a beteg együttműködésének hiányában, valamint a beteg (törvényes képviselő) írásos beleegyezése nélkül sem.

Vastagbéltükrözés altatásban

A vastagbéltükrözés kellemetlen vizsgálat, ami görcsös hasi fájdalommal, feszítő érzéssel járhat. Ezért azoknál, akiknél nem ellenjavallt, célszerű altatásban elvégezni. Ilyenkor intravénás nyugtató/altatószer és fájdalomcsillapító együttes adásakor a vizsgálat kellemetlenségei teljesen kiküszöbölhetők, a vizsgálat utáni gyors ébredést követően pedig a beteg (amennyiben ennek ellenjavallata nincs) otthonába távozhat.

A vizsgálat során történő altatás nem mély-, hanem felületes altatás, amely során a beteg ébreszthető, ugyanakkor a történteket nem éli meg.