AKCIÓ!!!  ÉTELINTOLERANCIA-VIZSGÁLAT GÉPI SZŰRÉS MINTEGY 220 ÉLELMISZERRE AZ ORSZÁG 7 VÁROSÁBAN!  
A vastagbéltükrözés menete

Vastagbéltükrözés előtt

Teendők vastagbél tükrözés előttA vastagbéltükrözés a beteg részéről is szakszerű felkészülést igényel.

Már a vizsgálóorvossal való első találkozásról célszerű a panaszok és tünetek mellett a székelési szokásokról (pl. székrekedésről) is tájékoztatni az orvost.

A vizsgálat előtti napon alapos hashajtásra van szükség. Ez történhet hagyományos módszerrel, keserűsó és ionpótló együttes alkalmazásával; központjainkban elsősorban Endo-Star Lavage-t használunk.

A vastagbéltükrözés előtti napon a beteg reggelizhet, ebédkor azonban már csak a leves levét (levesbetét, zöldségek, hús nélkül) eheti meg. Délután 4 óra körül négy csomag Endo-Star Lavage-t fel kell oldani csomagonként fél liter vízben, majd le kell hűteni, ezután a 2 liter folyadékot meg kell inni.

Miután az oldatot elfogyasztotta a beteg, célszerű sok folyadékot, teát vagy vizet (szénsavas víz, rostos gyümölcslé, tej és tejtermék tilos, mert ezekből is széklet képződik) inni, mivel az előkészítő szer hatására 2-4 órán belül hasmenés jelentkezik.

Ezek után a vizsgálat napján hajnalban, úgy 6 óra tájban az Endo-Star Lavage megmaradt két csomagját egy liter vízben feloldva, lehűtve, egy óra alatt meg kell inni. Ez tulajdonképpen a vastagbél teljes átmosását eredményezi. Ha a vizsgálat altatásban történik, akkor a vizsgálat időpontja előtt hat órával már folyadékot sem fogyaszthat a páciens.

Akkor tiszta a vastagbél, ha már csak víz jön székeléskor. Az nem baj, ha a víz esetleg barnás, ám ha székletdarabok vannak benne, az azt jelentheti, hogy az előkészítés nem volt tökéletes, és a vastagbél szennyezett lehet. Ilyenkor előfordulhat, hogy a vastagbéltükrözés előtt beöntést adnak a betegnek.

A fentihez hasonló módon zajlik az ún. foszfoszódás (Fleet Phosphosoda) előkészítés is.
Azok, akik korábban már átestek kolonoszkópián, vagy székrekedésre hajlamosak, jól teszik, ha a vizsgálat előtt 3-4 nappal főként pépes ételeket és sok folyadékot fogyasztanak. Esetükben célszerű lehet kétnapos előkészítést végezni.

A vastagbél alapos kitisztítása elengedhetetlen feltétele a vastagbéltükrözésnek, hiszen csak így tekinthető át a teljes vastagbél-nyálkahártya, illetve a széklet mellett jelentkező bélgázok zavarhatják az elektromos árammal történő beavatkozások elvégzését.

A vizsgálat napjának reggelén, az Endo-Star Lavage maradék két csomagjából készült oldat elfogyasztása után, a hasmenés végeztével célszerű a vérnyomáscsökkentő és szívbetegségekre szedett gyógyszereket egy-két korty tiszta vízzel bevenni. A vérhígító készítményeket (Syncumar, Aspirin protect, Astrix, Plavix stb.) és a cukorbetegségre szedett-adott gyógyszereket (beleértve a reggeli inzulint is!) nem veheti-adhatja be a beteg.

A vastagbéltükrözés előtt a vérhígító készítmény szedéséről az orvost tájékoztatni kell, mivel egyes gyógyszereket (pl.: Aspirin protect, Astrix) a vizsgálat előtt 7-10 nappal célszerű elhagyni. Ezek a gyógyszerek a terápiás beavatkozás (polipeltávolítás) során fokozhatják az utóvérzést.

Syncumar vagy Marfarin szedése esetén, amennyiben előreláthatólag biopsziás mintavétel vagy vérzéssel járó beavatkozás fog történni, célszerű 4-5 nappal átállni terápiás adagban alkalmazott alacsony molekulasúlyú heparin készítmény (pl.: Clexane, Fraxiparin, Fragmin stb.) adására. Az átállást követően, a vizsgálat reggelén a vérhígító injekciót nem szabad beadni. Ehhez azonban feltétlenül kérje ki orvosa tanácsát!

Magas kockázatú betegcsoport esetén (szívkoszorúér-katéterezésen és tágított vagy stent beültetésen, szívkoszorúér bypass műtéten átesett betegek) a Plavix (olykor kombinált Plavix/Aspirin) gyógyszerelés elhagyása magasabb rizikót jelenthet egy újabb szívkoszorúér-elzáródást illetően. Ilyen betegeknél feltétlenül indokolt a kardiológus és a gasztroenterológus konzultációja a vastagbéltükrözés előtt! Amennyiben a gyógyszerek elhagyásának kardiológiai ellenjavallata van, úgy a kolonoszkópia során vérzéses beavatkozás csakis kórházban végezhető el.

Cukorbetegek is feltétlenül tájékoztassák betegségükről az orvost! Az előkészítés során szükség lehet a cukorbetegségre szedett gyógyszerek vagy az inzulin adagjának csökkentésére. A cukorbetegek az előkészítés során lehetőség szerint cukros teát fogyasszanak a vércukorszint esésének megakadályozására.

A vizsgálat reggelén a hipoglikémiás rosszullét megelőzése céljából nem szabad a cukorbetegségre szedett gyógyszereket (pl.: metformin, gliclazid stb.), illetve az inzulint bevenni-beadni. Ilyenkor mindig a vizsgálat után történjen meg ezek bevétele-beadása. A szokásos inzulinadagokat a vizsgálat napján ajánlatos csúsztatni. Célszerű az előkészítés, illetve a vizsgálat napján vércukor profil vizsgálatot végezni.

Endocarditis profilaxist igénylő, veleszületett szívbillentyű-elégtelenségben szenvedő betegek esetén szükséges a vizsgálatot megelőző napon este, illetve a vizsgálat napjának reggelén, a hasmenés végeztével, antibiotikum bevétele. Az endocarditis profilaxis szükségességéről feltétlenül tájékoztassa vizsgáló orvosát! A megelőzésként alkalmazandó antibiotikum kiválasztása orvosi feladat.

Vastagbéltükrözés előtt szintén elengedhetetlen a véralvadási paraméterek meghatározása (INR-prothrombin, aPTI, vérzési és alvadási idő). Ezek elvégzését a gasztroenterológus javasolni fogja.