AKCIÓ!!!  ÉTELINTOLERANCIA-VIZSGÁLAT GÉPI SZŰRÉS MINTEGY 220 ÉLELMISZERRE AZ ORSZÁG 7 VÁROSÁBAN!  
Vastagbéltükrözés kisokos

Kapszula endoszkópia

A kapszula endoszkópiás (videokapszulás) vizsgálat során egy apró műanyag kapszulát kell lenyelni.

A kapszulába kicsiny videokamerát és egy rádióadót szerelnek. A videokapszula – típusától függően – eltérő emésztőrendszeri szakaszon aktiválódik.

A vastag- és végbél vizsgálatára alkalmas eszközök általában a lenyelés után néhány órával kapcsolnak be. A kapszula a haladási iránnyal megegyező és ellentétes irányban is másodpercenként legalább két-két képet (esetenként azonban már másodpercként akár 35 képet) készít, melyeket rádiófrekvenciás úton a betegen kívül elhelyezett hordozható rögzítőkészülékbe továbbít.

A kapszulás vastagbélvizsgálat végeztével az egyszer használatos kapszula kiürül, a vevőegységből a képeket számítógépbe töltik, és a vizsgálóorvos kielemzi a többórányi és akár több tízezer képből álló felvételsorozatot. A módszert előszeretettel alkalmazzák az ismeretlen eredetű vékony- és vastagbélvérzések kiderítésére, ugyanakkor egyéb betegségeket is kimutat.

Előnye a fájdalommentesség, hátránya azonban az, hogy szövettani mintavételre nem ad lehetőséget, ezért pozitív lelet esetén szükség lehet a hagyományos colonoscopia elvégzésére is. Ezenkívül ára rendkívül magas, a különböző bélszakaszok vizsgálatára külön-külön kapszulák vannak, melyek egyenként fizetendőek.