AKCIÓ!!!  ÉTELINTOLERANCIA-VIZSGÁLAT GÉPI SZŰRÉS MINTEGY 220 ÉLELMISZERRE AZ ORSZÁG 7 VÁROSÁBAN!  
Vastagbéltükrözés kisokos

Vastagbélrák

Vastagbélrák szűrés tükrözésselA vastag- és végbélrák az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés, amely miatt évente kb. 5.000 haláleset történik hazánkban.

A vastagbél nyálkahártyájából kiinduló daganatos betegségről van szó, ami kései észlelés esetén gyorsan halálhoz vezethet. A vastagbélrák kialakulása azonban kb. tíz évig tart, ami azt is jelenti, hogy bőven van idő a szűrésre, az idejében történő felismerésre.

Az ép vastagbélhámból először egy apró növedék (polip) keletkezik, majd ez fokozatosan növekedve rosszindulatúvá válik. Ezt nevezik vastagbélráknak. A vastagbélrák átlépi a vastagbél falát, átterjedhet a vastagbél környezetére, továbbá a vér- és nyirokerek útján a nyirokcsomókba és távoli szervekbe (elsőként általában a májba), s áttéteket képezhet.

Az idejében észlelt vastagbélrák gyógyítható, az előrehaladott esetekben is lényegesen jobbak a túlélési esélyek, mint 15-20 évvel ezelőtt.

Az idejekorán való felismerés részét képezi a tünetek esetében idejében, valamint egészséges emberekben az 50. életév felett szűrésként elvégzett vastagbéltükrözés.

A vastagbélrák tünetei

Az alábbi tünetek megjelenésekor vastagbélrákra kell gondolni:

  • véres széklet,
  • hasmenés és székrekedés váltakozása,
  • a székelési szokások megváltozása (székrekedéses embernél hasmenés, gyakori székelőknél szorulás jelentkezése),
  • tapintható hasi térfoglalás,
  • gyengeség, fáradékonyság, hasi fájdalom, hőemelkedés, láz, éjszakai izzadás,
  • vérszegénység (elsősorban vashiányos vérszegénység),
  • gyakori mélyvénás vagy felületes vénagyulladások, trombózisok,
  • a bőr és a vázizomzat gyulladásával, gyengeségével járó betegség (dermatomyositis).

A vastagbélrák alattomos betegség, nemritkán teljesen tünetmentes lehet!

A vastagbélrák megelőzése

A vastagbélrák megelőzésének legcélravezetőbb módja az egészséges életmód. Kerülni kell a dohányzást, a kalóriadús ételek, a sok hús és zsír fogyasztását, az alkoholfogyasztást, az elhízást, a mozgásszegény életmódot. Javasolt a rostdús étrend, gyümölcsök és zöldségek naponta többszöri, rendszeres fogyasztása, a megfelelő kalciumbevitel, valamint különféle antioxidánsok fogyasztása.

A vastagbélrák megelőzésében igen fontos az időben történő felismerés. Tünetek esetén haladéktalanul forduljunk orvoshoz, mert a késlekedés akár a beteg életébe is kerülhet. Az 50. életév felett célszerű szűrőjelleggel a vastagbéltükrözés.

Azoknak, akiknek az elsőfokú rokonaiknál előfordult vastagbélrák, vagy már eltávolítottak a vastagbélből polipot, továbbá polipózis szindrómában (familiáris polipózis szindróma, herediter non-polipózis vastagbélrák szindróma stb.), illetve gyulladásos vastagbélbetegségben (colitis ulcerosa, Crohn-betegség) szenvednek, rendszeres vastagbéltükrözés elvégzése szükséges.

A vastagbélrák megelőzésének van egy meglehetősen vitatott módja. Egyes nem-szteroid típusú gyulladáscsökkentőkről és az aszpirinről kimutatták, hogy csökkenthetik a vastagbélrák kialakulását. Azonban e gyógyszerek rendszeres szedésének számos mellékhatása, kockázata is van, ezért egyelőre csakis a familiáris adenomatózus polipózis (FAP) szindrómában szenvedőknél, vastagbél-eltávolítást követően elfogadott a celecoxib adása.