AKCIÓ!!!  ÉTELINTOLERANCIA-VIZSGÁLAT GÉPI SZŰRÉS MINTEGY 220 ÉLELMISZERRE AZ ORSZÁG 7 VÁROSÁBAN!  
Vastagbéltükrözés kisokos

Virtuális kolonoszkópia

A virtuális colonoscopia a vastagbél üregének CT-vizsgálatát jelenti.

A vizsgálatra ugyanúgy kell előkészülni, és a vizsgálat előtt is ugyanazok a szabályok, mint a hagyományos száloptikás vastagbéltükrözésnél. Eltérés, hogy cukorbetegek esetében a vizsgálat előtt és a vizsgálat után is három nappal a metformin tartalmú gyógyszert ki kell hagyni.

A vizsgálat során a vastagbélbe kontrasztanyagot és levegőt fújnak, majd CT-vizsgálatot végeznek. Ennek segítségével a hasi szervek és a vastagbél belső ürege is három dimenzióban rekonstruálható, és az esetleges fekélyek vagy daganatos növedékek kimutathatók.

A vizsgálat előnye, hogy kevésbé fájdalmas (bár ebben megoszlik azoknak a betegeknek a véleménye, akik mindkét vizsgálaton túlestek), mint a hagyományos colonoscopia. Segítségével akkor is vizsgálható a vastagbél, ha az valamilyen szűkület miatt hagyományos vastagbéltükrözéssel nem volt kivitelezhető.

Indikációja egyebek között éppen ez: amennyiben a vastagbélben lévő szűkület miatt a vastagbél távolabbi szakaszait nem sikerült colonoscopiával megtekinteni, virtuális colonoscopia elvégzése javasolt (például fontos lehet, hogy egy tumoros vagy gyulladásos szűkület utáni szakaszon van-e további tumoros vagy gyulladásos szűkület, illetve mekkora a szűkületek kiterjedése).

Hátránya, hogy szövettani mintavételre nincs lehetőség. Pozitív esetben (ha találnak valamilyen elváltozást) a hagyományos colonoscopia elvégzése indokolt! Ilyenkor újabb előkészítésre is szükség van. További hátránya, hogy a felbontás technikai akadályai miatt általában a 4-5 mm-nél kisebb elváltozások kimutatása nem lehetséges, vagy nem teljes biztonsággal megoldható.